Arbetsglädje: Vad är det och hur får vi mer av den varan?

Vad är egentligen arbetsglädje? Hur definierar vi det och var hittar vi det?
Jag tänkte dela med mig lite av några nyckelpunkter från en av våra Workshops om just Arbetsglädje!

Arbetsglädje Engqvist & Zimmerman
Arbetsglädje: Making it E-Z (get it?)

Vad är arbetsglädje för dig?

De 8 vanligaste svaren på den frågan har jag listat här. 

1. Arbetskamraterna

Goda relationer med arbetskamrater man uppskattar. Umgänge, sällskap, trygghet och relationer. Vi spenderar i regel större delen av vår vakna tid på vår arbetsplats, så att trivas med personerna man omger sig med är viktigt för att kunna hitta både glädje och motivation.

 Hur väljer du att bidra till relationsskapandet på arbetsplatsen?
Vilken roll är din och är det den rollen du faktiskt vill ha?

2. Nöjda mottagare

När jag känner att jag kunnat bidra till någon annans lycka, välmående eller strävan på något sätt; det ger mig och mina insatser mening och syfte, vilket känns bra. 

★ Vilka har du runt dig och hur kan ni tillsammans bidra till varandras arbetsglädje och mål?

3. Uppskattning

En ganska självförklarande punkt! Att få uppskattning, bekräftelse och feedback på sitt arbete gör att man känner sig synlig. Ett kvitto på insatsen ligger riktigt bra i fickan och bidrar till att det känns mer givande att gå till jobbet!

★ För tips kring hur man bäst ger och tar feedback kan ni spana in det här inlägget om just Feedback!

4. Att se resultat

Kryss på att-göra-listan. Tydliga resultat i tabellen. Målsnöret är passerat! Hur skön är inte den känslan? Att arbeta mot företagets uppsatta mål och tydligt kunna se hur man kommer närmre och närmre; det skänker trygghet, kraft och tydlighet i arbetet. Med andra ord – arbetsglädje.

★ Hur ser du helst dina resultat? Små delmål som kryssas av eller när ett skepp kommer lastat med avslutat projekt? Hitta ditt föredragna sätt att mäta konkreta framgångar!

5. Utmaningar

Vad som är en lagom utmaning är olika för alla. Vissa föredrar utmaningar som man kan se förbi och snabbt beta av. Andra trivs som fisken i vattnet när en utmaning av tsunamistorlek plötsligt sköljer in över avdelningen. Oavsett vilken storlek, svårighetsgrad eller vilket problemlösningssug man sitter på så krävs det någon typ av utmaning för att hålla arbetslivet levande och arbetsglädjen på plats.

★ Vilken typ av utmaningar passar dig bäst? Vad drivs du av? Vad känns avskräckande?

6. Humor och skratt

Att ha roligt tillsammans, kunna skratta och antingen själv vara eller ta del av de som kan bjuda på sig själva; det bidrar starkt till hur mycket arbetsglädje vi upplever. Ett gott skratt förlänger livet och förkortar arbetsdagen. Åtminstone i sinnet. På det bra sättet, ni vet.

★ På vilket sätt bidrar du till gemenskapen och glädjen?

7. Meningsfullhet

Vad spelar jag för roll på företaget? Gör mitt arbete någon skillnad?
Att känna att det man gör varje dag har ett syfte och mening gör stor skillnad för motivation och arbetsglädje. Att känna sig stolt över sin arbetsinsats och nöjd med vad man åstadkommit, det ger arbetsglädjen en boost.

★ Vad får dig att vilja göra ett ännu bättre arbete? Var inte rädd för att komma med förslag och önskemål. Chefen är ingen tankeläsare, hur gärna hen än vill.

8. Att lära sig något nytt

Nya kunskaper, nya erfarenheter, nya utmaningar och uppgifter. Att lära sig något nytt kan boosta både energi och välbefinnande. Vissa saker kräver att man vågar kliva utanför sin comfortzone, vilket kan kännas svårt. Men det får dig att växa, både på bredden och längden professionellt och erfarenhetsmässigt!

★ Var går gränsen för din comfortzone? Vilka uppgifter känns obekväma? Vad skulle hända om du vågar ta dig an dem?

Vill du lära dig mer? Vi håller uppskattade Workshops där temat Arbetsglädje finns! Perfekt för Teambuilding, som avbrott i vardagen, kick-off eller bara i rent utvecklingssyfte.

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig om du vill få ställa några snabba (eller djupa och ingående) frågor!

Vi hörs!

 

Dela på sociala medier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hur kan vi hjälpa dig?

Beskriv kortfattat vad vi skulle kunna hjälpa till med så hör vi av oss.